Translate

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Αρδευτικό έργο Κοντακαιϊκων. Ιστορικό και φωτογραφίες



Το αρδευτικό έργο της κοινότητας Κοντακαιϊκων Σάμου κατασκευάστηκε επί προεδρίας Χουβαρδά Νικόλαου του Νικολάου, με μικρή κρατική επιχορήγηση, με την ομόθυμο θέληση και προσωπική εργασία όλων των κατοίκων της κοινότητος, μικρών και μεγάλων, ως και με τη συμπαράσταση των αρχών και υπηρεσιών του Νομού ( Νομαρχία Γεωργική υπηρεσία κ.α).
 Οι ενέργειες οι προσπάθειες και γενικά ο αγώνας εκ μέρους του Προέδρου και του Κοινοτικού συμβουλίου για την ποθητή έγκριση και έναρξη των εργασιών του έργου, άρχισαν την 2αν Ιανουαρίου του 1953. Η κατασκευή του άρχισε την 9η Ιουνίου του 1957 και πραγματοποιήθηκε μόνο χειρωνακτική εργασία (σπάσιμο πετρώματος, μεταφορά άμμου, τσιμέντου, ξυλείας κ.α. με ζώα, από απόσταση εφτά χιλιομέτρων από την πηγή) και χωρίς κανένα μηχάνημα.
  Περατώθηκε την 9ην Νοεμβρίου του 1958, οπότε το ευλογημένο νερό ενωμένο με τα δάκρυα της χαράς των κατοίκων, κύλησε από τη πηγή "Παλιόμυλοι" στο αυλάκι για να αρδεύει αιώνια τη Περιφέρεια Κοντακαιϊκων, φέρνοντας την ευημερία στο χωριό.
  Τιμή και ευγνωμοσύνη αξίζει σ' όλους εκείνους, που με λόγια ή έργα συνέβαλαν στην εκτέλεσή του.
  Οι φωτογραφίες αυτές είναι για θύμηση της γενιάς, που εκτέλεσε το τεράστιον για την εποχή, κοινωφελές αυτό έργο.
  Οι γενιές που έρχονται ας ευγνωμονούν τους ανθρώπους, που ενωμένοι και αγαπημένοι πρόσφεραν κομμάτι από την ζωή τους και το υστέρημά τους για να ζήσουν καλύτερα οι μετέπειτα. 
πάντοτε ας έχουν υπόδειγμα και ας διδάσκονται, πως τα μεγάλα κοινωφελή έργα, στην κοινωνία, γίνονται μόνο με πίστη στο Θεό, την αγάπη προς την Πατρίδα, την Ομόνοια, την συμπόνια και την εργατικότητα
Κοινοτικοί σύμβουλοι κατά το διάστημα, από 2ας Ιανουαρίου 1953 μέχρι 9ης Νοεμβρίου 1958 ήταν οι εξής:
Χουβαρδάς Ιωάννης (Πρόεδρος)
Μάρκου Εμμανουήλ (Γραμματέας)
Κωτάκης Αθανάσιος (Κοινοτικός σύμβουλος)
Χ' αντωνίου Δημήτριος  >>
Κωτάκης Αντώνιος  >>
Βαλεοντής Κων/νος  >>
Τριανταφύλλου Νικόαος  >>
Δημητρίου Αγγελής  >> 
Κονδύλης Βασίλειος >>
Μακρυδάκης Δημήτριος >>
Χριστοδούλου Κ. Σταύρος >>
Χατζηκωσταντής Νικόλαος >>
Ιωάννου Κ. Νικόλαος >>


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γράψτε τις παρατηρήσεις σας

Powered By Blogger